وردپرس چیست؟
سلام به مخاطبین عزیز جلوخان، تو این پست قراره توضیح بدیم وردپرس چیه؟ چه نقاط قوت و ضعفی داره و کلیت کاری که انجام میده چیه.
وردپرس به ما نشون میده چطور جوامع اوپن سورس بدون از بین رفتن آزادی در ارائه نرم افزارها، توسط جامعه ای از توسعه دهندگان ، کاربران و پشتیبانها کنترل می شود.
وردپرس با شعار آزادی ساختن، آزادی تغییر و آزادی برای به اشتراک گذاشتن بیش از ۶۰ درصد از سهم مارکت رو در اختیار داره، برای اینکه بیشتر راجع به وردپرس بدونید تو این پست با ما همراه باشید.
تاریخچه وردپرس:
مت مولنوگ برای انتشار عکسهایی که در سفر به واشینگتن گرفته بود از سیستم b2/cafelog استفاده کرد. همین تجربه باعث شد که به این فکر بیفتد که، برای وبلاگنویسی نرمافزاری بهروز و سازگار با استانداردهای وب که نیازهایش را برآورده کند، بنویسد.
سال ۲۰۱۳ مولنوگ با کمک مایک لیتل، شروع به نوشتن وردپرس با استفاده از زبان b2 کردند. توسعه دهنده اصلی b2 یعنی Michel Valdrighi هم به زودی به جمع دو نفره آنها اضافه شد.
از اون روز تا الان وردپرس با به روزرسانی های مختلف تبدیل به یک سایت ساز بزرگ با قابلیت راه اندازی هر نوع وبسایت شده است.
مت مولنوگ تونست از علاقه مندی خودش برای انتشار عکسهای سفر به واشنگتن یک CMS طراحی کنه که امروز حدود ۸۰ میلیون سایت با اون راه اندازی شده.
وردپرس چه کاربردی داره؟
به زبون ساده وردپرس یک سیستم سایت ساز بدون نیاز به دانش کدنویسی هست، که در اون میتونید هر نوع وبسایت اعم از سایتهای شرکتی، فروشگاهی، خبری، گالری تصاویر، موزیک و ویدیو، انجمن و … بسازید. به دلیل انعطاف بالا در طراحی، پشتیبانی قوی و رایگان بودن یک روش مقرون به صرفه و مناسب برای داشتن یک وب سایت مناسب هست.
اما برای مخاطبین یک مقدار حرفهای تر، وردپرس یک CMS اوپن سورس و رایگان تحت وب هست یعنی شما که با داشتن دانش برنامه نویسی میتونید هر نوع شخصی سازی که مایل هستید برای راه اندازی سایت مورد علاقتون ایجاد کنید و یا حتی با نوشتن قالبها و پلاگینهای غیر رایگان از اون کسب درآمد کنید. وردپرس با زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و توسط MySQL هم پشتیبانی میشه.
رایگان بودن وردپرس:
شما با داشت یک فضای میزبانی میتونید وردپرس رو به رایگان نصب کنید و از طریق مخزن وردپرس به هزاران قالب و افزونه رایگان دسترسی داشته باشید. پلاگینهایی نظیر فروشگاه ساز ووکامرس، انجمن ساز BBPress، صفحه ساز المنتور، سیستمهای فرم ساز و … به رایگان در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت که با اون میتونید هر سایتی که خواستید رو بسازید.
اما در ادامه مطلب بالا، قالبها و پلاگینهای غیر رایگان میتونن قدرت سایت شمارو تا اندازه زیادی افزایش بدن، بسیاری از پلاگینهای نظیر صفحه ساز المنتور دارای نسخه رایگان و حرفهای هستند که طبیعتا امکانات بیشتر در نسخه های غیر رایگان در نظر گرفته شده.
پس اگر شما یک کاربر حرفهای وردپرس هستید، قطعا به این امکانات نیاز خواهید داشت، مجموعه انواتو یکی از بزرگترین مارکتهای وردپرس در سطح جهان میباشد که دهها هزار محصول مختلف از وردپرس رو در خودش قرار داده.
وردپرس بسیار کاربردی و پر از قابلیتهای حرفهای برای اجرای ایدههاست به شرطی که به نحو احسن کار با اون رو بلد باشید.
ویژگی های وردپرس:
علاوه بر اوپن سورس بودن و امکانات رایگان، وردپرس دارای برخی ویژگیهای دیگه هم هست که برخی از اون هارو براتون شرح میدیم.
- راه اندازی آسان:
وردپرس به سادگی نصب و راه اندازی میشه، کلی مطلب تو اینترنت وجود داره که بهتون آموزش میده چطور تو فضای هاستتون در کمتر از نیم ساعت سایت خودتون رو راه اندازی کنید. اگر برای اولین بار میخواید از وردپرس استفاده کنید بهتون اطلاع بدم، فرآیند نصب وردپرس از دم کردن چایی هم سریعتر و ساده تره، پس اگه میخوای با چایی خوردن اولین سایتی که ساختی رو مشاهده کنی، مجبوری زودتر برای دم کردنش اقدام کنی.
- مدیریت ساده:
تو وردپرس همه چیز در دسترس و ساده است، به راحتی مطالب خودتون رو منتشر کنید، محصولات خودتون رو برای فروش قرار بدید، سئو سایتتون رو بهتر کنید، نظرات رو مشاهده و کاربران رو مدیریت کنید، یا هرکار دیگه ای مدنظرتون باشه به سادگی در اختیارتون قرار میگیره، اگر هم براتون سخت بود، نگران نباشید کلی مستندات آموزشی وجود داره.
- امنیت مناسب:
وردپرس به لطف تعداد بالای کاربران و به روزرسانیهای مداوم تلاش کرده تا حد زیادی امنیت این سیستم رو ارتقا بده، اما هیچوقت تضمین ۱۰۰ درصدی برای امنیت وجود نداره پس دقت کنید از قالب ها و پلاگینهای غیر مطمئن استفاده نکنید و در حد امکان از هاستینگهای معتبر میزبانی مورد نظرتون رو خریداری کنید.
- توسعه ارزان:
در وردپرس همه چیز با قیمتهای به مراتب پایین تر از سرویس های اختصاصی در اختیارتون قرار گرفته، با کمی دانش برنامهنویسی میتونید با استفاده از ابزارهای غیر رایگان هر توسعهای که مدنظرتون هست، بر روی سایت وردپرسی ایجاد کنید. نکته مهم دیگه سرعت توسعه در سایتهای وردپرسی هست که به لطف توسعه دهندهها و پلاگینهای موجود در بازار با سرعت بیشتری به اون چیزی که مدنظرتونه دست پیدا میکنید.
- فروشگاه همه فن حریف:
با ووکامرسی که توسط تیم وردپرس طراحی شده میتونید یک فروشگاه کامل با سبد خرید، امکان اتصال به درگاه بانکی، سیستم حمل نقل، صورتحساب، صفحه محصول و … داشته باشید. ووکامرس بدون شک یکی از کامل ترین سرویس های فروشگاه ساز در جهانه که رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته.
- کاربری متفاوت:
عملا هر نوع وبسایتی قابلیت ساخت با وردپرس رو دارا است. چه شرکتی باشه، چه فروشگاهی، گالری هنری باشه یا سایت شخصی، دایرکتوری و املاک باشه یا خبری و انجمن گفتگو، همه چیز با وردپرس ساخته میشه، فقط لازمه به اندازه کافی دانش داشته باشید.
- پشتیبانی قوی:
هزاران نفر با هزاران سایت با زبانهای مختلف در حال آموزش وردپرس هستند، اینترنت روزی رو بدون ثبت چندین دامنه با موضوع وردپرس تموم نمیکنه، که این نشون دهنده وجود دهها هزار مقاله آموزشی برای وردپرس هست. به لطف این سایتها و راهکارهای آموزشی شرکت های ارائه دهنده قالبها و پلاگینها و همچنین انجمنهای گفتگو پر مخاطب، تقریبا هر مشکلی در وردپرس بهش بر بخورید، پاسخی براش پیدا میکنید.
قالبهای وردپرس:
همونطور که قبلا هم گفتیم در مخزن وردپرس هزاران قالب رایگان وجود دارد که شما میتونید از پیشخوان وردپرس اقدام به نصب این قالبها کنید. قالبهای رایگان وردپرس در خیلی از مواقع نیاز بسیاری از کاربران رو برطرف میکنه. چند هزار قالب رایگان در مخزن وردپرس موجود است که بسیاری از اونها دارای نسخه حرفه و غیر رایگان هستند. در انواتو بیش از ۱۱ هزار قالب غیر رایگان منتشر شده است.
قالبهای غیر رایگان علاوه بر امکانات بیشتر دارای دو ویژگی مهم هستند، ویژگی اول وجود دموهای منحصر به فرد برای طراحی آسان تر و دومین ویژگی راهنمای استفاده و پشتیبانی از قالب میباشد.
مطمئنا هر قالب غیر رایگانی خوب نیست و هر قالب رایگانی ضعیف نیست، شما برای طراحی سایت خود قبل از هرکاری باید، نیازهای کار خود را بررسی کنید تا نسبت به نیازهای خود قالب مورد نظرتان رو انتخاب نمایید.
قالبهای چند منظوره با پشتیبانی از طیف بیشتری از انواع سایتها، عموما دارای ویژگیهای شخصی سازی بالا، وجود دموهای زیاد و در اکثر مواقع پر فروش تر هستند. در واقع با قالب های چند منظوره میتوان هر نوع سایتی ساخت فقط اگر کار کردن با اون رو بلد باشید.
علاوه بر این بسیاری از قالب ها ویژه طیف خاصی از کاربران طراحی گردیده، حتی برخی از قالب های موجود مشابه سایت های معروف طراحی شده اند، شاید شما هم قالب های مشابه دیجیکالا و آمازون و… رو مشاهده کرده باشید.
افزونه های وردپرسی:
کلی افزونه رایگان در مخزن وردپرس موجود است که نیازهای عموم کاربران رو برطرف میکنند. برنامه نویسان و توسعه دهندگان وردپرس هر روز در حال آماده سازی پلاگینهای جدید برای افزودن امکانات بیشتر در وردپرس هستند. تقریبا برای هر کاری یک پلاگین منحصر به فرد موجود است که میتوانید به صورت رایگان یا از نسخه های غیر رایگان اون استفاده کنید. در ادامه چند دسته از بهترین و محبوب ترین افزونه های وردپرس رو معرفی میکنیم.
- فرم ساز:
افزونه فرم تماس ۷ یکی از محبوبترین افزونههای موجود در مخزن وردپرس است که با کمک آن میتوانید انواع فرمهای تماس را آماده سازی کنید. پلاگین هایی نظیر گرویتی فرم، wp form، ARForm و quform برخی از فرم سازهای معروف غیر رایگان برای ساخت هر نوع فرم سفارشی میباشند.
- فروشگاه ساز وردپرس:
هرکس با شنیدن فروشگاه ساز وردپرس به ووکامرس فکر خواهد کرد. این افزونه که توسط تیم وردپرس طراحی و توسعه پیدا کرده است، تقریبا قابلیت ساخت هر نوع فروشگاهی رو دارا است، ووکامرس دارای امکانات بسیار زیاد است که همه ی آن ها به رایگان در اختیار شما است. کلی افزودنی هم وجود داره که امکانات ووکامرس رو ارتقا میده یا یک چیزی به اون اضافه میکنه. مثلا با افزونه دکان قابلیت چند فروشندگی به وبسایت ووکامرسی شما اضافه خواهد شد.
- صفحه ساز وردپرس:
صفحه سازها به طراحان کمک میکنند تا بدون نیاز به دانش کدنویسی هرطور که مایل هستند سایت خودشون رو با کمک المان های موجود در صفحه سازها طراحی نمایند. پلاگین المنتور به عنوان قدرتمندترین صفحه ساز وردپرس به شما این امکان را میدهد که به صورت زنده با کمک درگ اند دراپ سایت خودتون رو طراحی کنید، این پلاگین دارای نسخه رایگان و حرفه ای است و ده های پلاگین برای ارتقا امکانات اون وجود داره. صفحه ساز بکری ویژوال کامپوزر صفحه ساز قدرتمند دیگری است که بسیاری از سایتها به وسیله اون طراحی شدند.
- پلاگین های سئو:
سئو در وردپرس بسیار ساده است، به لطف ابزارهایی نظیر yoast seo و RankMath، سئو صفحات سایت بسیار ساده شده است. این ابزارها که به صورت رایگان و غیر رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته اند به مدیران سایت امکان افزودن کلمات کلیدی، تنظیمات متا، طراحی اسکیما، ریدایرکت ساده، اتصال به ابزارهای آنالیز و … میدهند.
- پلاگینهای بهینه سازی:
بهینه سازی کدها، فشرده کردن فایل های CSS، HTML و جاوااسکریپت، همچنین ایجاد سرویس های کشینگ با این پلاگینها امکان پذیر خواهد بود. پلاگین Autoptimize، کش لایت اسپید، Super Cache، کلریفای و …. برخی از پلاگین های مختص به این میباشند. - امنیت وردپرس:
وردپرس در طراحی خود اصول امنیتی را ایجاد کرده اما به منظور ارتقا ویژگیهای امنیتی، افزودن امکان ورود دو مرحله ای، بررسی IP های مشکوک، آنالیز سایت برای یافتن برنامه های مخرب و … پلاگین های مثل Wordfence Security به شما کمک خواهند کرد. این پلاگین دارای نسخه حرفه ای بوده و امکان نصب نسخه رایگان آن از طریق مخزن وردپرس وجود دارد.
سئو در وردپرس:
اعتماد موتورهای جستجو به وردپرس چگونه است؟
طبیعی است، صاحبان وبسایتها به این موضوع علاقهمند باشند، که وبسایت آنها در رتبههای برتر موتوهای جستجو قرار بگیرند. برای به دست آوردن رتبهها برتر، سئو مهمترین کاری است که باید انجام دهید. برای این مسئله باید بدونید سئو چیست؟
یکی از دلایل محبوبیت وردپرس سئو بیس بودن آن است. وردپرس با رعایت اصول سئو طراحی گردیده و همگام با به روزرسانیهای موتورهای جستجو خود را با آنها منطبق میکند. اما برای سئو فقط خود پلتفرم وردپرس نیست که اهمیت داره که تو مقاله سئو چیست به صورت کامل توضیح دادیم، ولی به صورت اجمالی برخی از موارد مهم در سئو وردپرس رو برای شما شرح میدیم.
قالب بهینه و مناسب برای سئو:
از قالبهایی استفاده کنید که دارای کدهای بهینه باشند و اصول سئو در آنها پیاده سازی شده باشد. اگر قالب اختصاصی خودتون رو طراحی میکنید حتما به بهینه بودن قالب توجه کنید.
بهینه سازی سایت:
یکی از قدرتهای وردپرس وجود پلاگینهای منحصر به فرد و کاربردیه اونه. با کمک پلاگینهای بهینه سازی کدها و تصاویر سایت خود را به سادگی بهینه سازی کنید.
بهینه سازی های انجام شده خود را میتوانید با گوگل پیج اسپید یا جیتی متریکس بررسی کنید.
فشرده سازی فایلهای HTML، CSS و JS با کمک پلاگینهایی نظیر LSCache، W3C، کلریفای و… با چند کلیک امکان پذیر است، با انجام هر تنظیم ظاهر وبسایت خود را مشاهده کنید، امکان دارد با فعالسازی برخی از تنظیمات ظاهر سایت شما به هم ریخته شود.
فعالسازی کش، حذف فونتهای گوگل، حذف ایموجیهای پیشفرض وردپرس، حذف تصاویر گراواتار سایر امکاناتی است که با کمک این پلاکینها به دست میاورید.
برای کاهش حجم تصاویر و بهینه سازی آن در سایت پلاگین WP Smush Pro یک راهکار ساده و خودکار است.
برخی بهینه سازی سایت را بدون استفاده از پلاگین و با استفاده از خود کدها انجام میدهند که برای انجام اینکار نیاز به دانش بالا در زمینه کدنویسی و کدهای وردپرس خواهید داشت.
سئو صفحات:
تا اینجا بخش های فنی مربوط به بهینه سازی سایت انجام شده و حالا نوبت سئو صفحات و کلمات کلیدی سایت شما است.
پلاگینهای yoast seo، RankMath و All In One Seo جزو معروفترین افزونههای وردپرسی برای سئو صفحات هستند.
با کمک این ابزار به راحتی سایت مپ سایت خودتون رو بسازید، فایل robots.txt رو ویرایش کنید و با طراحی اسکیماهای منحصر به فرد موتورهای جستجو را برای شناسایی صفحات خود راهنمایی کنید.
با کمک همین ابزارها میتوانید به سادگی گوگل آنالیز، گوگل وبسمتر و سایر سرویسهای آنالیزی رو به سایت خودتون متصل کنید، تا از طریق ابزار موتورهای جستجو اطلاعات دقیق تری از سایتتان به دست آورید.
ثبت کلمات کلیدی، توضیحات متا، ریدایرکت کردن صفحات و … سایر امکانات این ابزارها میباشد.
فقط در نظر بگیرید مهم ترین اصل در سئو تولید محتوای منحصر به فرد با در نظر گرفتن قدرت کلمه کلیدی و لینک سازی داخلی و خارجی است.
هزینه ساخت سایت با وردپرس:
به دلیل رایگان بودن سیستم مدیریت محتوای وردپرس عملا طراحی سایت وردپرسی با هزینه کمتری انجام میشود.
اگر خودتان طراحی سایت انجام میدهید برای طراحی این سایت نیاز دارید یک بستر میزبانی خوب داشته باشید.(ترجیحا استفاده از هاست های وردپرس)، یک قالب و با توجه به نوع کارتان پلاگین های مناسب خریداری کنید.
برای خریداری قالب و پلاگینهای کاملا اورجینال میتوانید از انواتو خرید خود را انجام دهید، که با توجه به تحریمها و عدم امکان خرید مستقیم کمی پیچیدگی خواهد داشت و یا نسخه های فارسی قالب و پلاگینهای مورد نیاز خود را از مارکت های داخلی خریداری کنید.
قالبها و پلاگین های موجود در مارکت های داخلی، توسط فروشندگان نال شده است که به ادعای مدیران این مارکتها، فروشندگان میبایست محصول را از تولید کننده محصول خریداری کرده باشند و بدون دستکاری در کدها و قراردادن کدهای مخرب در محصول آن را در اختیار مشتریان پارسی زبان قرار دهند.
طبیعتا این راه اقتصادی ترین و امن ترین روش برای دریافت محصولات حرفهای و اورجینال برای کاربران پارسی زبان میباشد.
در صورت استفاده از مارکتها داخلی و بدون احتساب هزینه هاستینگ حدود یک تا دو میلیون تومان برای خریداری ابزار مورد نیازتان باید کنار بگذارید که به آن حداقل یک میلیون تومان هزینه سالانه هاستینگ اضافه میگردد.
اگر از مارکتهای بین المللی استفاده میکنید و نیاز دارید ابزار استفاده شده در سایتتان ۱۰۰ درصد اورجینال باشند باید حدود ۴۰۰ دلار کنار بگذارید. این نکته را در نظر بگیرید بسیاری از پلاگینهای موجود برای وردپرس نیاز به تمدید سالانه خواهند داشت.
اگر هم قصد طراحی یک سایت وردپرسی برای مشتری خود را دارید یا اگر قرار است سایت شما را شخص یا شرکت دیگری طراحی کند، بسته به دانش فرد یا شرکت مورد نظر و همچنین امکاناتی که برای سایت خود در نظر گرفته اید باید عددی در حدود حداقل ۵ میلیون تومان در نظر داشته باشید.
به میزان سفارشی سازی های انجام شده و نفر ساعت درگیر با اینگونه پروژه ها قیمت ها تا چند ده برابر عدد ذکر شده قابل افزایش خواهد بود.
وردپرس و آمار:
بیش از ۶۰ درصد از سهم مارکت در سیستم های مدیریت محتوا
حدود ۱۵ درصد از سایتهای تاپ دنیا با وردپرس طراحی شده اند.
روزانه بیش از ۵۰۰ سایت جدید با وردپرس ساخته میشه.
در مجموع بیش از ۸۰ میلیون سایت فعال با وردپرس ساخته شده اند.
در مخزن وردپرس بیش از ۵۰ هزار افزونه موجود است.
هر ثانیه ۱۷ پست وبلاگی در سایتهای وردپرسی منتشر میشه.
ماهانه ۴۰۹ میلیون بازدید کننده بیش از ۲۰ میلیارد صفحه وردپرسی رو مشاهده میکنند.
۳۷ میلیون جستجو ماهانه با موضوع وردپرس
پلاگین yoast seo بیش از ۱۷۶ میلیون بار دانلود شده است.
بیش از ۶هزار افزونه حرفهای در CodeCanyon
طراحی حدود ۷۰ میلیون سایت فروشگاهی با ووکامرس
۲۲ درصد از ۱ میلیون سایت برتر فروشگاهی با وردپرس طراحی شده است.
بیش از ۳۰۰ افزودنی ویژه ارتقا ووکامرس
برخی از سایت های طراحی شده با وردپرس:
با بررسی های انجام شده باید به این نتیجه رسیده باشیم که وردپرس تا چه اندازه خوب و بزرگ می باشید، قطعا طراحی یک پلتفرم اختصاصی مزایای خودش رو داره، اما برای دریافت نتیجه درست نیازمند صرف زمان و هزینه زیاد خواهید بود، این در صورتی است که برنامه نویسان شما همگی حرفهای با سال ها تجربه کاربری باشند، در غیر اینصورت وردپرس یک راه حل اساسی، سریع، امن، سئو بیس، زیبا و … برای شروع ورود شما دنیای اینترنت خواهد بود.